Sari peste navigare

Obține beneficii exclusive după prima ta comandă.

ECO Lamai Interdonato di Messina

500 g
ECO
13,99 lei 27,98 lei/kg

Livrare în 2 ore

40+ clienți cumpără în mod regulat

Preț Xtra:

12,59 lei

Țara: Italia,
Știai că?
Producție locală și prospețime incontestabilă

În fiecare zi, ne aprovizionăm local pentru cele mai proaspete produse alimentare în care puteți avea încredere.

„Limone Interdonato Messina” este o varietate de lămâie din zona de coastă a județului Provincia di Messina (Sicilia, Italia) — pe coasta ionică — și beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Nu putem folosi pe eticheta IGP sau DOP deoarece in vrac (cum il luam noi) isi pierde aceasta inscriere chiar daca este acelasi produs - el ar trebui sa plece din regiune in ambalajul final pentru consumator.  

Originea & povestea

Varietatea provine dintr-un hibrid natural (sau prin incroci intenționați) între o lamaie Cedro şi o lămâie locală (denumită „Ariddaru”) în jurul anilor ~1875-1880, experimentat de colonelul garibaldin Giovanni Interdonato în proprietatea sa din Valle del Nisi, Sicilia. 

De aceea acest fruct poartă numele tatalui sau - „Interdonato”. 

Zona de producţie tradiţională a cuprins mai multe localităţi de pe coasta ionică messinese (ex: Messina, Scaletta Zanclea, Itala, Alì, Alì Terme, Nizza di Sicilia, etc). 

Fructul este de mărime medie spre mare (≈ 80–350 g) şi are formă eliptică, cu o alungire mai pronunţata („umbone”). 

Coaja este subţire, cu granulație fină, şi iniţial verde-opal, apoi trece spre galben; pulpa galbenă, suculentă, seminţe rare sau fara seminţe. 

Aciditate totală redusă (acid citric < 5% în unele cazuri) → gust mai dulce/mai puţin acid decât lămâile obişnuite. 

În mod tradiţional este considerată o lămâie „fină”, apreciată pentru consum direct sau preparate unde gustul delicat contează. 

Culesul începe devreme — varietatea e precoce, fiind disponibilă de regulă din luna septembrie. 

Zona de producţie are soluri, climă şi microclimă specifice, care contribuie la caracterul particular al fructului. 

Se poate consuma proaspăt, având gust mai blând decât alte lămâi. 

Ideală pentru feluri de salată cu felii subţiri şi ulei, oţet şi sare — coaja fină adaugă aromă delicată. 

Folosită şi în preparate gourmet, băuturi, deserturi — datorită gustului mai puţin acid.