
La Sezamo credem că fiecare aliment are valoarea lui
Din păcate, se estimează că România generează aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri alimentare anual, conform unui studiu din 2020. Risipa nu se întâmplă doar în gospodării, ci și în supermarketuri și, din păcate, chiar și în depozitul noastru. Vorbim despre surplusuri, produse respinse din cauza aspectului sau ingrediente care rămân nefolosite, deși sunt încă bune de consumat. De aceea am lansat inițiativa „Save and Save” și susținem băncile de alimente pentru a reduce această risipă cât mai mult posibil. Acum mergem și mai departe. Am unit forțele cu experții de la TransFoodMission și, ca prim retailer din Europa, introducem upcycling. Transformăm produse care altfel ar fi considerate deșeuri în alimente noi, de calitate, care nu doar că au gust grozav, dar și ajută la reducerea risipei. Prin colaborarea cu fermierii și furnizorii, ne asigurăm că fiecare produs are un impact pozitiv asupra mediului. Cu upcycling, dăm o nouă viață alimentelor rămase din producție sau celor care nu arată „perfect”, iar tu poți face parte din schimbare.

Și ce este, de fapt, upcyclingul?
Reciclare, upcycling și downcycling. Poate le-ai mai auzit, dar ce înseamnă de fapt? Hai să le lămurim! Upcycling înseamnă să transformi un produs care nu este într-o formă bună într-un produs nou, mai valoros și mai creativ. Downcycling, în schimb, înseamnă ca un material de calitate ajunge să fie refolosit într-o formă cu valoare mai scazută. Scopul nostru este să explicăm acești termeni, ca să știi ce înseamnă și cum putem contribui la schimbare.
Upcycling

Upcyclingul este un proces sustenabil prin care produsele secundare și alimentele care altfel ar ajunge la gunoi sunt transformate în produse noi și mai valoroase. Gândește-te la el ca la o „a doua șansă” pentru mâncare. De exemplu, resturile de cereale rămase după fabricarea berii, care în mod normal ar fi aruncate, pot fi transformate în crackers gustoși, plini de fibre și proteine. În producția de bere, aceste resturi reprezintă până la 85% din toate deșeurile – deci de ce să nu le folosim?
Acest proces nu doar că reduce risipa, dar păstrează sau chiar îmbunătățește calitatea materiilor prime și aduce produse noi, inovatoare, prietenoase cu mediul, care folosesc resurse ce altfel s-ar pierde.